Juridisch Advies Op Niveau

BEZWAAR BIJ BOETE VOOR TELEFOONGEBRUIk

Bezwaar maken tegen een boete voor telefoongebruik in het verkeer

Kan een boete voor telefoongebruik in het verkeer onterecht zijn opgelegd?

In een groot aantal gevallen worden boetes voor telefoongebruik in het verkeer ten onrechte opgelegd. Voor een geringe verkeersovertreding, zoals telefoongebruik tijdens het rijden, krijgt u een zogenaamde Mulderbeschikking, een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) met daarin een boete van 240 euro. Als u denkt dat u onterecht een bekeuring hebt gekregen kan u daartegen via het Digitaal Loket Verkeer in beroep gaan bij de officier van justitite van Parket CVOM.

Kan ik geholpen worden bij het bezwaar maken tegen een onterechte bekeuring voor smartphonegebruik tijdens het rijden?

In de wet staat dat u tijdens het rijden geen mobiel elektronisch apparaat mag aanraken. Het appen en bellen in de auto zorgt ervoor dat u minder aandacht op de weg heeft en uit onderzoek is dan ook gebleken dat smartphonegebruik in de auto tot meer verkeersongevallen leidt. Vanzelfsprekend mag u uw smartphone tijdens het rijden niet in uw hand houden om te telefoneren, maar zelfs het vasthouden en aanraken van uw telefoon kan u een boete opleveren. U mag dus niet uw mobiel tussen oor en schouders houden. Deze regels zijn ook van toepassing op fietsers, bestuurders van een gehandicaptenvoertuig en snor- en bromfietsers. Een smartwatch wordt niet als mobiel elektronisch apparaat gezien.

Wanneer zijn boetes voor het gebruik van een smartphone in het verkeer onterecht?

Als een agent vermoedt dat u uw mobieltje tijdens het rijden heeft gebruikt, moet hij u staande houden om te kijken of u echt een mobiel elektronisch apparaat hebt gebruikt. Wanneer u niet staande bent gehouden, is de boete onterecht, omdat er niet gecontroleerd is of u daadwerkelijk een mobiel apparaat heeft gebruikt.

Wat voor soort telefoongebruik is wel toegestaan?

Telefoon in een houder

U mag een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden gebruiken als die in een telefoonhouder of carkit is geplaatst. Handsfree bellen en spraakbesturing zijn vanzelfsprekend toegestaan, maar u mag bovendien het scherm van uw mobiel aanraken, mits deze zich in een houder bevindt, om een gesprek op te nemen of uw routeplanner te gebruiken. U kunt wel beboet worden wanneer dit soort telefoongebruik tot gevaarlijk rijgedrag leidt en het is in sommige gevallen dus beter om een belangrijk telefoongesprek aan de kant van de weg op te nemen.

Stilstaande auto

Daarnaast mag u uw telefoon gebruiken wanneer uw auto stilstaat: als u bijvoorbeeld voor een stoplicht even WhatsApp gebruikt, mag een verbalisant u daarvoor niet bekeuren. De onjuiste aanname dat agenten niet weten dat bestuurders op bovenstaande manieren hun telefoon mogen gebruiken komt veel voor.

Automatisch beboet

Het kan gebeuren dat u zonder dat u ongemerkt wordt beboet aan de hand van een systeem van slimme, digitale camera’s. Deze camera’s maken foto’s van bestuurders waarop te zien is of zij al dan niet een telefoon vasthouden. Daarbij wordt ook het kenteken van het voertuig gefotografeerd. De foto’s worden doorgestuurd naar het CJIB en aldaar beoordeeld door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Als u denkt dat u onterecht bent bekeurd door een automatisch camerasysteem, kunt u de foto’s opvragen en eventueel tegen uw boete in beroep gaan.

Vergoed mijn verzekaar schade die ik heb veroorzaakt door telefoongebruik tijdens het rijden?

Als er onomstotelijk bewezen kan worden dat u schade heeft veroorzaakt doordat u uw telefoon aan het gebruiken was, wordt die schade door verzekeraars niet vergoedt, ongeacht welke autoverzekering u heeft. Het is in veel gevallen echter lastig om te bepalen of een ongeval veroorzaakt is door het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat.

Waarom wordt telefoongebruik in het verkeer zo ernstig genomen?

Uit onderzoek van SWOV blijkt dat 69% van de Nederlanders wel eens zijn telefoon in het verkeer gebruikt. Volgens een groot aantal onderzoeken brengt het gebruiken van een telefoon in het verkeer andere weggebruikers in gevaar en verhoogt het de kans op het ontstaan van een ongeval. Wanneer je je telefoon gebruikt, is je aandacht niet voldoende op de weg en andere weggebruikers gericht. 56,9% van autobestuurders en maar liefst 65,6% van fietsers gaf in een onderzoek aan de kans op het ontvangen van een bekeuring erg laag in te schatten, hoewel ook telefoongebruik op de fiets sinds 1 juli 2019 verboden is.

Het is een vrij ingewikkelde en lange zin. In het kort staat er dat het onder parkeren valt wanneer u ergens een voertuig laat staan. Dit is anders als er sprake is van onmiddellijk in- en uitstappen van personen of van laden en lossen. We spreken dus van twee uitzonderingen.

JURIDISCHE HULP DIE WIJ BIEDEN

Contact

Een voordeel van een juridisch adviesbureau is dat deze vaak een stuk goedkoper is dan een advocatenkantoor. Ons uurtarief start bij € 85,00 inclusief btw per uur en een advocaat rekent al gauw € 250,00 per uur exclusief btw. De kosten van een advocaat kunnen daarom snel oplopen. Voor minder kosten kunt u bij ons net zo een goed advies krijgen. Is een advocaat toch gewenst, dan hebben wij deze tot onze beschikking!

Neem daarom vandaag nog contact met ons op zodat wij u van dienst kunnen zijn. 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kunnen we u helpen?